Ozdabianie cukierniczych arcydzieł to studnia kreatywności bez dna. Dzięki coraz to nowym możliwościom, rozwijającej się dziedzinie technologii żywności oraz szansie stworzenia wszystkiego, co wygląda pięknie, a jednocześnie – nadaje się do jedzenia, współczesne torty są równie piękne, co niespotykane. Dekoracje na tort znajdziesz w sklepach z akcesoriami cukierniczymi. Poniżej wymieniamy kilka z nich, które wydają się interesujące i efektowne.

Pierwszym, podstawowym elementem klasycznego tortu jest masa cukrowa, pokrywająca całą jego powierzchnię. Najpopularniejszą białą masę znajdziesz w każdym sklepie cukierniczym. Możesz również zrobić ją samodzielnie z cukru pudru, syropu glukozowego, żelatyny oraz masła. Zabaw się kolorami i wybierz kilka ciekawych barwników spożywczych. W ofercie znajdziesz nie tylko standardowe barwniki w płynie. Obecnie producenci proponują również barwniki w sprayu i aerozolu, który znacznie ułatwia rozpylanie ich po żądanej powierzchni. Barwniki perłowe dają piękny połysk, którym możesz pokryć każdy element tortu. Dodatkowo, aby nasz wypiek jeszcze bardziej olśnił gości, warto pokryć go sprayem nabłyszczającym powierzchnie z cukru lub marcepanu.

Wśród gotowych ozdób, najwdzięczniejsze i dające najwięcej możliwości są ozdoby z cukru. Jeśli nie jesteś zwolennikiem rękodzieła, możesz z powodzeniem nabyć cukrowe różyczki w wielu kolorach (lub białe do samodzielnego zabarwienia), a także listki, serduszka i przeróżne figurki, idealne do dziecięcych tortów. Na gotową powierzchnię możesz położyć błyszczące kuleczki, brokat spożywczy, perełki, płatki czekolady, orzecha, kokosa oraz wiele innych.