W świecie cukiernictwa funkcjonuje szereg składników, bez których nie w sposób przygotować atrakcyjnego wypieku. Niezbędnym elementem każdego cukierniczego arcydzieła jest biały lukier cukrowy. Najczęściej stosowany stanowi podstawę zdobnictwa ciast i tortów, pozwala na niczym nieograniczone kształty, istnieje także możliwość zabarwienia go na dowolny kolor, przy zastosowaniu naturalnego bądź syntetycznego barwnika (pamiętajmy jednak, że muszą to być barwniki spożywcze, bezpieczne dla zdrowia). Poniżej podpowiemy, jak łatwo zrobić biały lukier cukrowy w domowej kuchni.

Rozpoczynamy od namoczenia żelatyny i podgrzania jej z glukozą. Bardzo ważnym jest, aby masa nie zagotowała się, co zaprzepaści właściwości żelatyny. To właśnie w jej zawartości tkwi sekret plastyczności masy. Żelatyna umożliwia formowanie bardzo skomplikowanych kształtów, przy jednoczesnym zachowaniu estetycznego wyglądu. Podstawowym składnikiem lukru jest oczywiście cukier puder. Dodajemy go po troszku, stopniowo do uzyskanego gorącego płynu, a także aromaty (wedle uznania). Ilość zależy od jakości cukru pudru oraz wcześniej zastosowanych składników. Dobry cukiernik potrafi ocenić „na oko” odpowiednią konsystencję lukru cukrowego. Wygniatając ciasto, powinniśmy uzyskać plastyczną masę. Rozwałkowując masę na bardzo cienką grubość, uzyskujemy doskonale gładki, biały jak śnieg materiał, którym pokrywamy schłodzone ciasto. W ten sposób uzyskujemy pięknie wykończone ciasto lub tort. Teraz pozostało jedynie lub aż – ozdobienie go wedle uznania.