Stosowane w cukiernictwie artystycznym lukry plastyczne czynią z tej dziedziny gastronomii wyjątkową sztukę. Każdy wyrób jest na swój sposób oryginalny, a wszystko zależy od kreatywności i umiejętności twórcy. Z czego składa się lukier plastyczny i czym różni się od szeroko dostępnego w gastronomii zwykłego lukru?

Lukier plastyczny można kupić gotowy w profesjonalnych sklepach cukierniczych lub zrobić w zaciszu własnego domu. Podstawowym składnikiem masy jest żelatyna, która zwiększa jej elastyczność i pozwala ją dowolnie formować, ostatecznie efektownie zastygając. Najprostszy skład lukru plastycznego zawiera cukier puder, cukier lub glukozę w proszku, wspomnianą wcześniej żelatynę, masło oraz wodę. Aby osiągnąć atrakcyjną barwę, dodaje się różnego rodzaju barwniki – syntetyczne lub naturalne.

Gotowe masy dostępne są w różnych formach i opakowaniach. Na potrzeby większej produkcji na potrzeby zakładu cukierniczego możemy zakupić wiaderko masy cukrowej, w danym kolorze lub bezbarwnej – do zabarwienia konkretnym barwnikiem. Drugie rozwiązanie jest lepsze, ponieważ nie zamyka nam drogi do tworzenia oryginalnych połączeń. Producenci proponują także masy w foliowych workach – już gotowe, bądź dopiero przygotowane do rozrobienia. Do tworzenia bardziej precyzyjnych figurek, np. kwiatów, warto nabyć specjalny lukier o zwiększonej sprężystości. Wygodną formą są lukry cukrowe zawarte w poręcznych tubkach. W przypadku tortów bez względnie wygrywa masa o kolorze białym, która stanowi doskonała podstawę do kolejnych zdobień, np. w kolorze różu, błękitu, czy zieleni.