Kiedy wnętrze naszego tortu jest już gotowe i schłodzone, rozpoczynamy proces ozdoby. Jest to bardzo pracochłonna, ale niezmiernie ważna część cukierniczego dzieła. Nie od dziś wiemy, że człowiek „je oczami”, a wygląd dania mocno wpływa na ostateczne walory smakowe. Dlatego też cukiernicy ścigają się w coraz to nowych pomysłach na wykończenie tortu. Jakie są obecnie najmodniejsze ozdoby na tort?

Dekoracje tortów mają swoją modę. Aktualnie na czasie warto wymienić kilka trendów w wzornictwie, które powtarzają się w cukiernictwie ślubnym i okazjonalnym. Pierwszy z nich to żywe kwiaty. Nic tak doskonale nie komponuje się gładkością i bielą tortu, jak świeże, kolorowe kwiaty. Dobór kwiatów zależy od preferencji klienta i gustu cukiernika. Zazwyczaj, w przypadku tortów ślubnych, nawiązuje się do wiązanki Panny Młodej oraz dekoracji sali ślubnej.

Inny, nowy, a powracający do czasów ludowych trend, to tort czysty, pozbawiony sztucznych lukrów, świecących ozdób i przesłodzonych mas. Taki tort zazwyczaj ozdobiony jest cukrem pudrem oraz świeżymi owocami. To doskonała propozycja na wesele w stylu eko oraz dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe i lekkie jedzenie.

Z kolei dla miłośników glamour dobrą propozycją może być tort srebrzysty, złocisty bądź metaliczny. W tym sezonie nie ma czegoś takiego jak przesada. Wypiek pokryty jest od góry do dołu mieniącą się powłoką. Jego poszczególne piętra mogą być pokryte różnymi formami i odcieniami np. lekko błyszczącą perłą. Przełamaniem w prostym, gładkim torcie mogą być urocze cekiny, przyklejone jedna przy drugiej na jego najniższym piętrze