Przygody z cukiernictwem w zaciszu własnego domu nie w sposób zacząć bez wyposażenia kuchni w odpowiednie sprzęty. Dekoracja ciast to bardzo precyzyjna praca, wymagająca ułatwiających estetyczne wykończenie narzędzi. Poniżej krótki przewodnik po podstawowych sprzętach, które pomogą cukiernikowi stworzyć słodkie arcydzieło.

Jednym z najważniejszych elementów jest stolnica bądź duża powierzchnia o odpowiednim pokryciu. W przypadku wałkowania masy cukrowej dobrze sprawdza się stolnica wykonana z silikonu. Jeśli natomiast chodzi o wałek – nigdy z mody nie wyjdzie klasyczne wałek wykonany z drewna.

Do tworzenia precyzyjnych kształtów niezbędne będą pojemniki do dekoracji lub foliowe rękawy. Wygoda ich użycia zależy przede wszystkim od preferencji użytkowników. Woreczek łatwiej się prowadzi, wymaga jednak wyczucia, natomiast pojemniczki są lepsze dla początkujących. Dopełnieniem obydwu narzędzi są końcówki, tzw. tylki, których kształtów i średnic jest nieskończona ilość. Najpopularniejsze z nich to gwiazdki i kółeczka, a także gwiazdki, czy łezki. Ciekawy rodzaj końcówki w formie sitka pozwoli zrobić nam równomierne, gładkie włosy bądź nitki.

Do prac „wykończeniowych” przydatne będą narzędzia wygładzające – szpachla dekoratorska i szpatułka, pozwalająca rozprowadzić krem bądź masę. Jeśli mamy w planach wykonanie cukrowych kwiatów, warto zaopatrzyć się w pręciki, a także (w przypadku pierwszych kroków) szablony silikonowe, wykrawające płatki, liście itp.

Pośród mniej niezbędnych, ale ułatwiających prace cukiernicze narzędzi znajdziemy specjalne, tępe nożyczki do przenoszenie elementów cukierniczych, a także pisaki, serwetki papierowe oraz szablony do literek.