Żaden, perfekcyjnie i po mistrzowsku ozdobiony tort z cukierni nie zastąpi tego samodzielnie wykonanego. Taki słodki dar od serca potrafi zmiękczyć nawet największego twardziela. Jeśli odważysz się uczynić ten ogromny krok w swojej kulinarnej świadomości, przedstawiamy bardzo proste dekoracje ciast, które pozwolą na atrakcyjnie zwieńczenie domowego tortu.

Podstawowym elementem, z którego można wykonać dekorację, jest masa cukrowa. Robimy ją z żelatyny, masła, cukru pudru, syropu glukozowego, a także – gwoli uznania – z barwników spożywczych. Z tak wyrobionej masy możemy tworzyć dowolne kształty. Jeśli nasze ręce nie są jeszcze wprawione w lepieniu perfekcyjnych różyczek, warto wykorzystać gotowe szablony silikonowe. Wśród tego typu form znajdziemy całe zestawy tematyczne (np. klimat folkowy, ślubny, walentynkowy), a także pojedyncze formy np. listki, paseczki, serduszka. Tak wykonane formy odkładamy do wyschnięcia i stwardnienia.

Oprócz precyzyjnie wykonanych elementów, całą powierzchnię tortu można pokryć białą masą lukrową, jednak uzyskanie jej idealnej konsystencja to magia, nie poznana przez laików. Chociaż oczywiście warto spróbować.

Całość tortu możemy pokryć nabłyszczającymi sprayami, zawierającymi drobinki brokatu, perełek. W sklepach cukierniczych znajdziemy również wiórki kokosowe, płatki orzechowe, migdałowe, błyszczące kuleczki, brokat, cekiny i wiele innych. Silikonowe formy z literkami pozwolą nam wykonać równy i efektowny napis. Jeszcze tylko świeczka (lub kilka świeczek) i… gotowe!