Na pokazach cukierniczej mody królują w tym sezonie skrajności. Z jednej strony prostota, ekologia i naturalność. Z drugiej – glamour, błysk i cekiny. Dodatkowo – brylowanie w oryginalności, a więc torty z babeczek i wafelków. W którą stronę pójść, aby dekoracje tortów nie przytłoczyły dzieł, a stały się ich nieodzownym przybraniem?

Zdecydowany priorytet w dziedzinie cukiernictwa artystycznego mają torty ślubne. To właśnie z tej okazji tworzy się niepowtarzalne arcydzieła. W tym sezonie szczególnie modne, trwające także rok temu, są śluby eko, stawiające na prostotę, rustykalność, naturalność. Tort eko, to bardzo delikatny tort, bez ciężkich, zbyt słodkich mas i błyszczących ozdób. Widoczny na zewnątrz biszkopt może zdziwić niejednego gościa, jednak w połączeniu ze świeżymi kwiatami i owocami taki tort będzie stanowił doskonałą ozdobę zdrowego ślubu.

Zupełnie odmienny nurt stanowią torty w stylu glamour. W tym sezonie cały tort musi być ozdobiony błyszczącą powierzchnią, w kolorze perłowym, srebrnym lub złotym. W przypadku wypieku piętrowego, jego poszczególne części mogą różnić się kolorem i fakturą. Nielada dodatkiem są także błyszczące cekinki.

Coraz częściej cukiernicy rezygnują z klasycznych podpowiedzi, tworząc w stu procentach własną wizję tortów. W ten sposób powstają torty z babeczek, torty – tablice do pisania kredą, czy torty z falbankami. Zdecydowanie stawiamy na personalizację i nawiązywanie do pasji, zainteresowań Państwa młodych. Królują jasne kolory – biele, beże i róże.