Jeśli dekorowanie tortów wydaje Ci się sztuką bardzo skomplikowaną, to… po części masz rację. Warto jednak zaznaczyć, że dekoracje cukiernicze można tworzyć na bardzo podstawowym poziomie, z czasem rozwijając swoje umiejętności. Przelanie na tort lub ciasto swoich wyobrażeń estetycznych jest nie lada wyzwaniem i wymaga wielu lat praktyki. Zacznijmy od podstaw.

Kiedy twój wypiek jest już gotowy (nie zajmujemy się dzisiaj tym, jak przygotować tort, a jedynie – jak go ozdobić), rozpoczynamy pracę nad jego ozdabianiem. Pamiętaj jednak, że tort musi być schłodzony, aby masa cukrowa dobrze do niego przylegała. Jeśli jesteś początkującym cukiernikiem, warto skorzystać z gotowych lukrów plastycznych, dostępnych w wiaderkach, woreczkach, czy tubkach. Większość z nich jest także zabarwionych na konkretny kolor, co znacznie ułatwia pracę. Rozpoczynamy jednak od pierwszej, niezbędnej warstwy. Załóżmy, że będzie to biała masa cukrowa. Aby bezkolizyjnie nałożyć ją na nasz tort, musimy bardzo dobrze ją wygnieść i rozwałkować, do grubości około 2 mm.

Do stworzenia precyzyjnych, kolorowych dekoracji niezbędne mogą się okazać szablony silikonowe. Dostępne w profesjonalnych sklepach cukierniczych znacznie ułatwią stworzenie unikatowych kształtów. W tego typu miejscach znajdziesz również plastikowe wykrawaczki do liter – bardzo przydatne w tworzeniu ozdób do tortów urodzinowych (kto nie wzruszy się widząc swoje imię na okazjonalnej słodkości?). Przydatne mogą być także różnego rodzaju błyskotki – brokat spożywczy, złote i srebrne kuleczki, markery z masami kolorystycznymi, stemple i wiele innych.